Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 10:10 - Младежките субкултури - част 3 "Модите"
Автор: weasell Категория: Забавление   
Прочетен: 5010 Коментари: 7 Гласове:
10



Субкултурата на Мод (Mods & Hard Mods)

Още в средата на 60-те години сред Модовете можело да се срещнат момчета с къси прически и кубинки. Трябвало обаче да измине известно време докато скинхед-движението се утвърди сред пъстрата субкултурна среда на Великобритания. Преки предшественици на скинхед-движението са Модовете, Rude Boys и Boot Boys. Модернистите или накратко модове били бели младежи от сравнително бедни семейства (низшите социални слоеве ). Тяхното движение се родило в началото на 60-те години във Великобритания. Произхождащи от гордата, но затъваща в мизерия работническа класа, те се опитвали чрез поведението и облеклото си да се приобщат към средната класа. Най-често те заемали ниски служебни постове: продавач, низш служител в държавно учреждение… Своя негативен социален статус те компенсирали чрез амфетамини, коктейли в скъпи клубове, скъпи и елегантни дрехи, както с вълнуващ живот, като пътувания със скутери. Култув статус при тях имала групата “The Who”, която през 1965 година издала своя хит "My Generation". По това време мод - движението започнало да запада. На основата на тяхното социално положение модовете често не можели да си позволят скъпия и разточителен начин на живот. Децата, които се “вливали” в движението, носели със себе си насилие, размирици и побоища по кръчмите. Отприщена била промяна в движението. Движението ставало все по-hard, върху имиджа му се отпечатвало насилието! Мод-движението се обърнало срещу себе си. Много модове се отказали, преди всичко тези които успели да продължат образованието си като студенти, водещи спокоен начин на живот. Други просто станали “нормални”.

В самата сцена на тази основа се развили HARD MODS. Те били тези, на които парите за споменатите скъпи дрехи липсвали и пиели с удоволствие евтина бира, вместо хапчета и коктейли в някой клуб. HARD MODS стоели близко до пролетарията, за разлика от Trendies (така били наричани “напасналите” се модове). Те се чувствали “уютно” по време на битките с рокерите (расисти) по британските крайбрежни курорти. Липсата на уважение и предизвикателното поведение към авторитети и обществен ред имало особено значение за тях. Растящият брой на бандите изиграл важна роля за възникването на Скинхед, като засилвал бруталния и агресивен имидж на модс след 1965г. В много градове в Англия имало банди. Те адаптирали езикови елементи и начин на поведение. Защитавали своите райони от други банди и ходили по футболни мачове. Започнали да се обличат различно: сменили скъпите обувки за тежки кубинки, носели дънки, тениски.

Най-разпространената представа за модовете от 60-те - това е за леко женоподобните денди от Уест-Енд, вечно шляещи се около магазините на Carnaby Street, разкарващи се на скутери и т.н. Истински лондонски мод от 60-те - Джон Уотърс, разказва за по-малко познатата страна на мод-движението:

„Относно движението на модовете през 60-те, по мое мнение, е имало два различни типа модове в пределите на Лондон. Първият тип - това са познатите ни скутербойс, които станаха общоприето лице на Модернизма през 60-те. Обаче в онези дни е имало и друг тип модове. Това бяха членовете на мнозинството на така наречените Mod "firms". Те бяха членове на улични банди, като всяка банда е имала свой район на обитаване и свое название. Например "The Highbury mob" , "The Archway", "Somers Town", "Elephant and Castle", "Mile End" и т.н. Тези банди можеха във всеки един момент да съберат от 50 до 200 човека.

Районът на всяка банда е имал строги граници и постоянно е бил контролиран и наглеждан от членове на бандата. Модове от други банди, нахълтали в чужд район, силно рискували, като например могли да бъдат хванати и здраво набити от модове на друга групировка. Членовете на бандите били добре облечени според най-добрите традиции на мода, като се започне от костюми и палта от мохер, и се свърши с шапки "blue beat". Всяка групировка е имала собствено кафене, където обикновено са "висяли" модовете, а понякога и денсхол или клуб.

Аз съм живял в Upper Holloway и затова бях член на моба "Archway". Това беше една от най-многобройните групировки, наброяваща 80 -100 човека. Събирахме се в две или три местни кафенета и пъбове и главните ни врагове бяха бандите "Highbury" и "Mars" (Finsbury Park).

Имаше много и понякога много жестоки сбивания, но имаше и случаи, когато мобовете се обединяваха, за да атакуват други банди. Помня един случай, когато две мод-банди се бяха обединили, за да "посетят" заедно анклава рокерите в Alexandra Palace.

Много членове на банди предпочитали друг вид транспорт пред скутерите - автомобили. Подобно на мнозинството други модове по онова време, бяхме фенове на Motown, Soul, The Who, Faces и т.н. Често посещавахме пъбовете в Ист-Енд и клубовете в Уест-Енд. И макар да бяхме посетили много клубове като Flamingo, Scene, Whisky и Marquee, имахме тенденцията да се придържаме към един специфичен клуб. В нашия случай това беше Discoteque и това беше нашият "домашен" клуб. Също така, с другите фирми, с които се срещахме на Крайбрежието, в нашия случай това беше известният на всички Брайтън Бич.

Моите собствени специфични спомени от онова време са главно около музиката, тъй като бях най-горещият последовател на музиката на Soul. Dusty Springfield, врякащ " Всеки се нуждае от някого", The Who в залата на църквата "Св. Джосефс", Archway с хита, който попадна в чартовете на "I can"t explain".

Петъчните и съботните вечери, прекарани в клубове и денсхолове, първите няколко пинтове бира в Ист-Енд, в долнопробните кафенета Greek Man или Blind, след това до клуба Discoteque , за да танцуваме цяла нощ на най-хубавата музика на винила...рано на следващата сутрин отново среща с нощното кафе El Passant .... Безгрижни дни!

Хората често не разбират защо толкова ги "държат" 60-те.
В наше време клубовете са на всеки ъгъл, има всякакви високи технологии, компютърна музика и т.н. - всичко това в голяма степен е пасивно. Същността на 60-те години се състоеше в това, че всичко беше толкова ново и някак живо. Дрехите, музиката, клубовете и всичко останало. И за първи път с толкова малко пари в джобовете ни, ние купонясвахме истински.

Аз не живея с миналото, живея с настоящето, но днешното време никога няма да ме вълнува така, както това беше през 60-те."





Гласувай:
10



1. gothic - ...възпяти
16.09.2009 14:17
в "хита" на "The Exploited" - "F**k the Mods"...:)
цитирай
2. forestlove - ХОХОХО
17.09.2009 23:07
gothic написа:
в "хита" на "The Exploited" - "F**k the Mods"...:)


и пак - ХОХОХО! Мдааа, така беше.
цитирай
3. ani101 - Много интересен постинг!
04.10.2009 22:32
Много интересен постинг!
цитирай
4. анонимен - QrleUsNqgsKOQiSBea
29.05.2011 20:35
I feel so much happier now I understand all this. Tanhks!
цитирай
5. анонимен - rpPLuQngSAbwwgqOSm
30.05.2011 15:55
wK5nUk <a href="http://mdvzpbqorekk.com/">mdvzpbqorekk</a>
цитирай
6. анонимен - AfFebvFUiaVps
02.06.2011 14:02
TJQ0Y8 <a href="http://ubwmdzjchuam.com/">ubwmdzjchuam</a>
цитирай
7. анонимен - imcndntMkj
04.06.2011 14:57
89FHRc , [url=http://iioojubvmgil.com/]iioojubvmgil[/url], [link=http://vpuekzpvwghz.com/]vpuekzpvwghz[/link], http://eatugdgcmapx.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: weasell
Категория: Забавление
Прочетен: 1608950
Постинги: 116
Коментари: 2547
Гласове: 8914
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031