Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2009 20:51 - Културата днес
Автор: weasell Категория: Забавление   
Прочетен: 2462 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 14.06.2009 20:58


Културата днес

Тъй като в днешно време е много културно да използваме културните книги и информацията, събирана от различните култури, за определяне на глобалните явления, открих, че според речниковата дефиниция на ЮНЕСКО културата представлява "множеството от отличителни духовни, материални, интелектуални и емоционални черти на дадено общество или обществена група".
Но тъй като за понятието „култура” носи в себе си има-няма 284 определения, трудно е да се процедира по заучения начин. Оказва се, че не ни трябва речник, за да намерим „култура”, а да открием речник за култура.
Понятието култура, поради своята многостранност и многопластовост, трудно се подлага на единно определение. Различните дефиниции на културата отразяват различни разбирания или критерии за оценяване на човешката дейност.
Днес обаче културата сякаш пак се свика като при изначалното си съществуване – в един – два смисъла, ясно различими един от друг – култура като театър и кино, култура като боб и леща, култура като „заповядай” и „благодаря”. Съвременният човек опростява максимално заобикалящите го неща, а напъхването на такова голямо и толкова непрепокриващо се съдържание в една дума определено не е в дневния му ред.
Ако едно извънземно, което, да отбележим, не е англоговорящо, дойде в България, то веднага ще се сблъска с нашите култура и манталитет, с начина ни на живот, общуване. Първоначално може да доведе дори до културен шок. На вечеря по време на Никулден например то ще се срещне с нашите култура и традиции, обичаите и вярванията, дори с културата ни на хранене. Вечерта според наше усмотрение ще го разведем да се докосне до културния нощен живот. За да сме наясно с актуалната информация в тази сфера, ние трябва да се сдобием с някой културен гайд или да слушаме примерно културния афиш на Българското национално радио. Следващата стъпка е посещение в индийски ресторант, където ще се докоснем до чуждоземска култура с цялата й прелест и разнообразие. С посещение на Етъра на следващия ден ще станем част от старата българска култура. По време на престоя ни в библиотеката ние ще имаме възможност да обогатим духовната си култура, но и езиковата си култура. Следобед сме запасени с билети за футбола среща, където ще се види нивото на футболната ни и като цяло на спортната ни култура. Заредени с енергия от наблюдавания мач, ние сме в кондиция и да поработим малко върху физическата си култура. При вечерното ни посещение в някой храм спътникът ни ще има възможността да усети нашата религиозна култура. На последващата официална вечеря ще се хвърли светлина към култура ни като начин на държание, като маниери, а при  контактите ни с околните ще проличи и културата ни на общуване, на водене на диалог, възможността и нивото ни на комуникация.
В ранни зори на поредния ден от нашата културна обиколка ще се концентрираме върху културата си на туризъм. По план ще отидем до някое стопанство, от където сами да си наберем земеделски култури, с които, според местната култура, да си приготвим сами храната. Така ще обогатим и личната си екологична култура.
Като завършек на нашето пътуване ще се отбием в болницата за преглед, като така ще докажем нивото на здравната си култура.
Демонстрирайки личната организационна култура в един миниаспект на живота ни – съставянето на план и изпълнение на гореизроената обиколка сред културния свят, демонстрирали нашата култура и гостоприемство, ще изпратим госта си, който културно ни е поканил на културен обмен.
В това есе се съдържа 43 пъти думата „култура” и пак значението й днес остава без ясна формулировка. „Култура” върви в перфектно съчетание с всяка сфера от ежедневието ни, с всеки аспект от нашето съществуване. Но не може една дума да съдържа в себе си всичко и да е незаменяема. Тя има нужда от синоними, всеки обаче със свое собствено значение и без възможност за пълно препокриване. Само така ще можем да обясним нещата около нас с истинските им имена и в цялата им палитра от значения, за да бъдат те по-разбираеми. А и няма да се утежнява нашият живот, както текста пред вас.


image



Гласувай:
4



1. jurnalista - да бъда ли културен за културното ...
12.08.2009 10:58
да бъда ли културен за културното есе което така културно ни представи....
цитирай
2. boristodorov56 - Ако дойде извънземното и свари,
28.08.2009 18:38
когато комшията е пил три ракии и е дал до дупка Азис,
а в ресторанта брат му Тони Стораро ви окултури, та по пътя за новооткрито "бинго" някой борчески БТР ви доукултури - ще разберете, че тва с културата е свълшила работа. В този момент му обясни за тънките
езикови и лингвистични проблеми в изказа на Стоичков, когато съдията му е дал жълт картон. Убеден съм ще разбере културата ни изцяло.
Окултурявяй културно културата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: weasell
Категория: Забавление
Прочетен: 1609275
Постинги: 116
Коментари: 2547
Гласове: 8914
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031