Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 23:15 - Колко струва изпит в УНСС?
Автор: weasell Категория: Забавление   
Прочетен: 18240 Коментари: 21 Гласове:
1



Здравейте. Искам да ви покажа поредната простотия, на която попаднах. Следващата статия е копирах директно от http://e-vestnik.bg/1358#write-comment-last

imageАбревиатурата на един от най-големите университети в България - УНСС - Университетът за национално и световно стопанство, отдавна има и друг смисъл. Студенти разшифроват съкращението УНСС като Утре Носете Съответната Сума. Темата за “купени” изпити или взети по “другия начин” става много актуална именно в този период от годината - на прага на кандидат-студентските изпити и в разгара на редовната сесия в университета.

Когато някой сподели, че учи в УНСС, задължително друг го пита: “Колко плати, за да влезеш?”. Сред студентите у нас отдавна се коментира, че в УНСС най-лесно и най-евтино се взимат изпити с плащане на съответна сума. Не че за другите университети не се “пуска такава информация”. За УНСС обаче слуховете, а и студентите, които биха разказали “личната си история” са повече.

“И в Софийския искат пари”, категорична е Марина. Тя е влязла да учи в СУ “Климент Охридски”, но понеже не й се учи, а иска да си плаща за изпитите, се наложило да се премести в УНСС. “В Софийския ми искаха много пари, дойдох в УНСС, защото е по-евтино”, разказва тя.

“Ако нямаш връзки, нищо не става”, споделя друг студент. Той успява да се оправи, защото родителите му имат “връзки с доценти”. Неговата приятелка обаче няма такива и се е наложило да прекъсне, заради невзети изпити. От миналата година в УНСС студентите не могат да се записват за следващата учебна година , ако имат дори един невзет изпит. “Няма влачене, приятелката ми искаше да си плати, ама нямаше на кого, не е толкова лесно да си намериш хора, пък всеки си пази неговите, за да не си прецака нещата”, добавя студентът.

Някои студенти само са чували за взимането на изпити “по другия начин”. “Чувала съм доста неща, но аз не познавам хората, които помагат за да си вземеш изпита с пари. Само не мога да си обясня как хора влезли в специалност аграрна икономика - задочно, се оказват финанси - редовно обучение, след първия семестър на първи курс”, се пита студентка от УНСС.

“Не можеш да отидеш на изпит и да кажеш на преподавател: “Добър ден, искам да си платя изпита”, така ще те скъсат, че свят ще ти се завие и няма да можеш да продължиш”. Това е първото, което научава студентът Васил, след като преди две години влиза в специалност “Маркетинг”. Според него основното, за да можеш да си взимаш изпити “по другия начин” е да имаш връзки или още от първата година да успееш да се ориентираш. Парите за уреждането на изпитите не са дават никога на преподавателите. Те минават през така наречените “агенти”. Често те са настоящи или бивши студенти. “В “Ганчев” (кафе срещу УНСС) има един чичка на 50-60 години, за който се знае, че е “агент”, той винаги виси в кафето и за изпити можеш да се обърнеш към него”, разказва Васил. Желаещият си дава телефона и оттам насетне “агентът” поема нещата, без студентът да разбере към кого се обръща.
“Да, ама непознатият агент не е гаранция, че ще ти свърши работата”, намесва се студентка, натрупала много опит във взимането на изпити с плащане. Тя споделя, че неин приятел бил излъган и му се е наложило да прекъсне. “Казаха му дай парата, всичко ще оправим и после нищо”, добавя тя. “Почти всички си плащат”, споделя опитната. Тя уточнява, че за изпитите няма конкретна тарифа, а всичко е “според зависи”.

От една страна зависи през колко души се минава, за да се стигне до преподавателя. “Случвало се е някой да ме помоли за помощ, защото аз имам връзки, аз като предам на моя агент, той като предаде на неговия, докато се стигне до преподавателя - всеки си е сложил по 50-100 лева”, разказва връзкарка от УНСС. Принципно в университета се говори за суми между 200 и 700 лева. “Под 200 рядко падаш, но зависи и колко е труден изпитът”, добавя тя. Неин колега е платил 150 лева за Математика I част, но за Математика II част се е бръкнал за 250 лева. “Зависи и кога се явяваш на изпита, ако си платиш преди редовната сесия е по-евтино, на поправителната се качва цената, а на ликвидацията цените са най-високи”, уточнява студентката.

За всички студенти, дори и за тези, които се оправят с плащане за взимането на изпити, най-голямото “страшилище” в УНСС е Стоян Александров. Бившият финансов министър и кандидат за кмет на София, наричан “малката секира”, е популярен, че при него номерът с репликата: “С’а може ли да се уговорим нещо за изпита” не минава. “При първата ни лекция по финанси той влезе и първото му изречение беше: “Да сте наясно аз пари не взимам, на мен не ми трябват”, разказва негов студент. В една от специалностите в университета от 320 студенти, след изпита при Александров, са продължили обучението си 200. “Скъса над 100 души и те прекъснаха заради този изпит”, спомнят си студенти.

Според запознати обаче има схема, по която можеш да си вземеш изпита по финанси по “втория начин”. Сумата обаче е 2000 лева, но тя не достига до Александров. Уреждането на оценката става по доста по-сложна система и се базира най-вече на връзките, които имаш сред преподаватели и канцеларията на университета. Начин е да се пише молба до ректора, студентът да бъде изпитан от друг преподавател, което става много рядко. Никой от онези, които са успели да си вземат изпита, без да учат, обаче не споделят с кого се свързват. “Най-важното е Александров да не разбере, защото ако това стане, няма да завърша” разказва със страх в очите студент.

Големите пари в УНСС обаче не “се въртят” около изпитите по време на сесия. Най-голямата далавера е около кандидат-студентските изпити. “С дарение от 3000 лева станах студентка. Това обаче се урежда с ректора, чрез познати, чрез връзки. Не можеш да отидеш в кабинета му и да го питаш дали може да станеш дарител срещу студентски права. Ще те изхвърли веднага”, уточнява Ина. “Дарителските суми” обаче не са точно установени и според запознати стигат до 5 хиляди лева. Друга възможност за онези, които не са успели да влязат в УНСС, е прехвърлянето. От някой университет в България, за да се прехвърлиш в УНСС са нужни 2 хиляди лева и отново връзки, за да има на кого да ги дадеш. Сред студентите много се говори и за лесното прехвърляне, срещу определена сума от Стопанския колеж, създаден през 1997 година.

Темите за кандидат-студентските изпити са друга отдавна разработена система за печелене на пари от преподаватели. От тази година обаче УНСС ще приема кандидат-студенти с тестове. Те ще оценяват “общообразователната подготовка и логическо мислене, както и знанията по математика, икономика, български език и литература, география и история”. Според ректора на университета проф. д-р Борислав Борисов така всички желаещи да учат в УНСС ще са “в равнопоставена позиция”.

При създалата се система от дълбоки родителски джобове, мързеливи студенти, “агенти” и “ни лук яли, ни лук мирисали” преподаватели, стремежът за “равнопоставена позиция” звучи малко утопично.


 

Зачетох се и в коментарите под статията. Особено към края много студенти в УНСС се бяха вдигнали срещу това хулене на нашия университет. "Глупости са това. Стига сте ни плюли университета. Защо ви е такъв трън в очите на всички не мога да разбера. Някой си е платил - ОК, къде го няма това. Ама вие ни изкарахте едва ли не малоумници, които не могат да си вземат изпитите и трябва само да цакаме. Щом при вас е било така, добре, но не ни намесвайте и нас. А и като гледах какви хора са цитирани в статията - е как да не си платят, ако ме разбирате... Университетът е страхотен, преподавателите са много добри, не се влиза толкова лесно и не ми дрънкайте колко лесно било там и как не се учило. Щом не се учи, как тогава от тук излизат най-добрите мениджъри примерно, а? На магия ли? Завистта е нормална човешка черта, но вие прекалявате!" (и аз се повъзмутих малко). Статията е старичка, от 15 Юни 2007 е, но това мнение не се е променило значително до сега. даже напротив. Обвиняват ни, че не учим, че нищо не правим, че ни е лесно. Еми хубаво, така си мислете. Що и вие не влезнахте в УНСС, и на вас да ви е лесно? Може ли тук някой да си ми каже с ръка на сърцето, че си е плащал и че не е отворил нито един учебник, и сега е станало човек от него, работи на добро място, с добра заплата, доволен е от себе си, удовлетворен е от постигнаното? Може ли? 



Тагове:   изпит,   унсс,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. forestlove - ама ти там ли учиш? не беше ли журн...
25.04.2008 12:27
ама ти там ли учиш? не беше ли журналистика в су?
цитирай
2. weasell - хахаха
25.04.2008 16:09
там съм си и много съм си доволна. там вече четвърта година има журналистика и нещата вървят много добре ;)
цитирай
3. doctorhouse - незнам ..............
26.04.2008 22:18
Но от преподавател в моя университет и то професор с най - висока академична степен .........За да не прозвучи несериозно .Та този мой преподавател който не е вече сред живите , беше използвал това тьлкуване за УНСС още преди 6-7 години когато бях студент .Стори ми се странно човек с неговия статут да използва подобни определения ,но явно е имало причина , това ,че ти не си се сбльскала с подобен вид "отношения" трябва да те радва :))) Няма университет в Бьлгария кьдето да не се вземат изпити с пари ,а и това си е един вид публична тайна :) А за това кой как се реализира след университета е лесно да се разбере .....Умните и кадьрните винаги ще намерят призванието си ,а тези които са изкарали с пари или кьсмет след това сьздават това кофти впечатление ,че университетите бьлват некадьрни и неграмотни "специалисти".........
цитирай
4. annie87 - Не знам за моите колеги, но за уча вече втора година...
26.04.2008 23:48
в УНСС и не ми се е налагало да си платя за някой изпит. Когато ме приеха обаче...доста се смях на мои познати, които ме питаха едва ли не дали родителите ми не са взели заем, за да ми платят изпитите. Не се срамувам да уточня на хората, че уча "Журналистика" в УНСС, а не в СУ...и че това не е някой си частен университети и в него не се влиза ей така! А вече какво ще мислят те, си е тяхно право.
На мен ми харесва изречението "Утре наш става светът!"
цитирай
5. weasell - УНСС
02.05.2008 23:51
си е УНСС! Много добър университет си е! Кой каквото си иска да говори! За този, който не учи, всеки университет ще му е зле. Ако си учиш и ако си съвестен - така ще успееш, така ще си добре и ще знаеш, че всичко сам си си постигнал!
цитирай
6. bloghead - Което не става с пари, става с много пари
03.05.2008 10:33
Който е решил да търси на ученето лекото и на хляба мекото, без пари няма да стане.
А тези, които твърдят, че университет се завършва само ако имаш връзки и пачки са комплексари, които ги мързи да си седнат на Д-то пред книгата и хойкат налево и надесно като мухи без глави.
цитирай
7. istina - Знания без упорито и последоват...
06.05.2008 22:40
Знания без упорито и последователно учене не означават нищо.
цитирай
8. анонимен - честно да ви кажа на изпита ми по м...
09.05.2008 19:58
честно да ви кажа на изпита ми по математика преди 2 години в УНСС имаше много хора, които се радваха, че наистина им се паднали задачите, които са им дали и освен това 1 приятелка също се оказа, че ги е имала...така че не знам какво да ви кажа...от друга страна аз пък знаех темата по история на предварителния в СУ ( не че на мен ми вършеше работа, но нз...).
цитирай
9. weasell - в СУ
10.05.2008 11:35
всички знаеха темата по литература 3 дни преди това, ама тези, дето са от София, де. Ние от провинцията не я знаехме, но дочувахме, докато чакахме да влезем в залата. И нещеш ли - тя се падна! Много странно. И както по първоначални резултати имаше над 60 процента двойки, изведнъж двойките се оказаха много малка бройка. Не им е чиста работата на СУ, да ти кажа. и това си е обществена тайна.
цитирай
10. keyholder - Айде сега...
18.05.2008 10:50
1. Мен ме приеха Право в УНСС, без да съм плащал, но така и не го записах. (Това е вид защита на тезата на weasell)
2. Айде сега да не започваме да плюем по СУ. В СУ темата по литература може да се е знаела, а изпита по математика в УНСС можеше да си го купиш от Графа седмица преди това. Нямам нищо против да защитаваш университета си, но не нападай другите. На СУ кусурите му са безброй, но не е там въпросът...
цитирай
11. анонимен - софийски университет и унсс
19.05.2009 09:56
здравейте!майка съм на кандидат студент. искам да разбера с какви минимални оценки може да се влезе право в УНСС и СУ. кои са балообразуващите оценки, защото много се спекулира по тая тема.
цитирай
12. weasell - Все още е много рано да се каже това,
20.05.2009 15:54
всяка година е различно. Но тази година е малко по-специална, защото: 1) университетите са обявили 10 процента по-висок прием; и 2) 1990 и 1991 година бяха години с най-ниска раждаемост. Така че спокойно :)
В СУ наистина приемът е труден, но в УНСС е сравнително по-лесно влизането в тази специалност. Все пак е важно кандидат-студентът да се справи добре на матурите и на изпитите. Успех, дано да го приемат и да му върви следването :)))
цитирай
13. анонимен - вечернее платье своими руками
17.10.2012 21:13
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://starmuzic.net/user/JeadwayDafwes/>короткие открытые платья </a> интернет магазин спортивной одежды донецк <a href=http://zmafia.com/user/detegerserN/>модная одежда для беременных </a> купить платье женский костюм <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>одежда для младенцев интернет магазин </a> сеть бижутерии ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Order Kamagra Online India </a> - Cheap Kamagra online Buy Kamagra online India fake Kamagra :.Kamagra shop tablets Oral .:<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra by paypal </a> - delivery Online overnight Kamagra low cost
цитирай
14. анонимен - распродажа s
18.10.2012 06:34
Привет!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://pomada.info/user/Cypesenty/>одежда интернет магазин бесплатная доставка </a> женские босоножки <a href=http://kuhni-nemeckie.ru/user/Naneiskinjeri/>жилет женский </a> платья со схемами <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>шанель платья фото </a> трусы мужские ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>discount sale Kamagra drugs </a> - Kamagra Oral Jelly suppliers UK : Cheap Generic overnight Kamagra Canada delivery overnight : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra 50mg </a> - Kamagra Oral Jelly Order 100mg
цитирай
15. анонимен - купить джинсы для девочки
19.10.2012 04:36
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://formtravel.ru/user/Untobioth/>купить шорты с высокой талией </a> где купить ремень <a href=http://progresbux.idhost.kz/user/Unloalijounda/>мужские куртки </a> купить обувь фабиани <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>теплые платья крючком </a> длинные сарафаны ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra erection solutions </a> - suppliers usa Kamagra Oral Jelly 100mg : Kamagra Oral Jelly Europe 100mg : <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>online Kamagra same day delivery </a> - Kamagra tablets Online
цитирай
16. анонимен - русский каталог одежды
19.10.2012 13:35
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://01alpha-omega.ru/user/Erorsevep/>интернет магазин одежды в уральске </a> интернет магазин одежды для беременных <a href=http://www.fxclub.su/user/InseraLosesak/>интернет магазин молодежной одежды </a> модные комплекты одежды <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платья для девочек 2 лет </a> джинсы женские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra pay pal </a> - Generic online Kamagra without a prescription overnight shipping : Kamagra sales detail : <a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Buy Cheap UK Kamagra Oral Jelly </a> - Cheap Kamagra online UK delivered
цитирай
17. анонимен - платья 2012 2013 фото
19.10.2012 22:45
Привет!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://mmm-kaluga.ru/user/BrolaArondild/>новое платье смотреть онлайн </a> купить платье интернет магазин <a href=http://seksanet.com/user/Mypopiego/>обувь одежда мужская интернет магазин </a> выкройка греческого платья <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>красная сумка купить </a> кофты ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Kamagra jellies from abroad </a> - viagra 100mg Kamagra tablets : Kamagra or viagra : <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>without prescription Buy Kamagra Oral Jelly </a> - Kamagra 6 hour delivery
цитирай
18. анонимен - бижутерия харьков
20.10.2012 05:13
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://ledy.bissnes.org/user/Diaralmomia/>платья зима 2012 2012 </a> стильная мужская одежда <a href=http://x-ray-lada.ru/user/Bidoilleree/>купить сарафан платье </a> где можно купить школьный рюкзак <a href=http://dejavu.ua/>секси платья </a> рубашки мужские интернет магазин ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>australia Online Buy Kamagra Oral Jelly </a> - Kamagra 100mg canada pharmacy : Kamagra by ajanta on line : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Cheapest Kamagra prescription </a> - Cheapest online pharmacy Kamagra with mastercard
цитирай
19. анонимен - сумки 2012 купить
20.10.2012 19:22
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://origin4sale.ru/user/DiniNelsAlisa/>где купить женскую обувь </a> интернет магазин одежды и обуви <a href=http://www.my-tiens.kz/index.php?subaction=userinfo&user=goattesob>каталог верхней женской одежды </a> 100 платьев <a href=http://dejavu.ua/>купить платье классика </a> рубашка поло ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Buy Kamagra tablet </a> - how to Buy Kamagra without a prescription and c.o.d. delivery Kamagra Oral Jelly 100mg order Generic viagra online Kamagra Oral Jelly 100mg australia ajanta pharma : Kamagra suppliers in Scotland : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Cheap Kamagra ajanta viagra </a> - Generic Kamagra Canada
цитирай
20. анонимен - вечерние платья
21.10.2012 04:11
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://infozone.freeh.ru/user/Spoodsbog/>купить одежду больших размеров </a> детские джинсы <a href=http://detransle.narod2.ru/>молодежная одежда оптом </a> одевалки для девочек платья <a href=http://www.lsfndt.org/user/Gexerasak/>под платьем </a> купить рубашку ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>how to get Kamagra fast </a> - low cost Kamagra Buy it online now : Cheap Generic Kamagra ranbaxy : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra us </a> - shop for Buy Kamagra the Kamagra Cheap viagra get Online Kamagra Orders c.o.d.
цитирай
21. анонимен - костюм крика купить
22.10.2012 06:20
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.keizen.com/forum/member.php?action=profile&uid=158107>купить бижутерию в интернете </a> мужское молодежное пальто <a href=http://programm-roulette.ru/user/feanceDaddick/>открыть интернет магазин детской одежды </a> моя бижутерия видео <a href=http://ctok.org/user/ensuseerrorry/>скидки распродажи киев </a> платье с открытой спиной купить ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>100mg UK Kamagra Oral Jelly </a> - Kamagra 100mg canada sildenafil citrate :.Kamagra Oral Jelly 100mg suppliers .:<a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Kamagra UK Online </a> - fast Kamagra certified online pharmacy
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: weasell
Категория: Забавление
Прочетен: 1608910
Постинги: 116
Коментари: 2547
Гласове: 8914
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031