Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2007 01:28 - да стачкуваш е модерно
Автор: weasell Категория: Забавление   
Прочетен: 2982 Коментари: 9 Гласове:
0



 Американските телевизионни и кино сценаристи са в безсрочна стачка от 5 ноември Началото на стачката беше одобрено от над 5 000 членове на Съюза на американските писатели, като 90% одобриха предприемането на стачни действия. Съюзът води преговори със Съюза на филмовите и телевизионните продуценти, представляващи множество холивудски студия. Тригодишният договор на сценаристите, включващ ангажимента за 12 000 филма, изтече на 1 ноември.Близо 12 000 сценаристи се включиха в стачката.

                      No Strike! Нови „жертви” на стачката на холивудските сценаристи”, “Лено и отчаяните съпруги паднаха в жертва на Холивуд, „За пръв път от 20 години - стачка на сценаристите в Холивуд”, „Милиони остават без любимите си сериали заради стачка на сценаристите”, „И Бродуей хлопна вратите”това са само част от заглавията в пресата, оповестяващи поредната стачка в света. „“Фабриката за сънища” е безмилостен бизнес за всеки, припечелващ парите си в нея. Ала системата не наказва никого с толкова пренебрежение както сценаристите”казва Мартин Ласак. image       image

Никакви думи повече!” и “Свалете писалките!” може да се прочете на лозунгите на стачниците. Българските зрители, слушатели и читатели вероятно чувайки „стачка” тези дни си мислят за току-що утихналата „седянка”, френските за бунта на транспортните работници, а германските за локомотивни машинисти и хаос в ЖП-транспорта, ала американеците са засегнати на място, за което се смята, че е бастионът на американския домашен уют – на креслото пред телевизора. Още миналия понеделник хиляди автори в Холивуд преустановиха работа и излязоха да стачкуват на улицата. Синдикатът на сценаристите иска по-голям дял от печалбите на фабриката за сънища.

            image

Американските зрители усетиха стачката още същия ден. Само 48 часа след началото на протеста в Меката на киното паднаха и първите му жертви. Сапунените опери, които обикновено се записват само една седмица предварително, ще бъдат засегнати, освен ако спорът не бъде решен бързо. Прекратени са снимките на 12 популярни сериала и ток-шоута, сред които са "Отчаяни съпруги", "Офисът", "Грозната Бети", "От местопресъплението" и "Анатомията на Грей".Актьорските състави и снимачните екипи се присъединяват към стачкуващите сценаристи през почивките, докато продължават работата си върху епизодите, за които има сценарии. Трилърът с участието на Кийфър Съдърланд "24" също пострада от стачката на холивудските сценаристи. Шефовете на телевизия "Фокс", която го излъчва в САЩ, отказаха да пуснат новия сезон на "24", докато не получат гаранции, че целият сериал може да се излъчи без прекъсване. По график новите епизоди трябваше да започнат през януари 2008 г., но сега това едва ли ще стане преди пролетта. image "24" ще бъде заместен с тв продължението на "Терминатор" - "Хрониките на Сара Конър", което беше предвидено за по-късно през следващата година. Освен това ще бъде прекъсната паузата в излъчването на хитовия сериал "Бягство от затвора" и той ще продължи след новогодишните празници. Популярните нощни ток-шоута "Тази вечер с Джей Лено" и "Късно шоу с Дейвид Летърман", репликите, за които се пишат от ден за ден, пък от пъвия ден от началото на стачните действия излъчват повторения, а водещите им подкрепят активно стачкуващите заедно с колегите си Джон Стюарт и Конан О"Брайън. Джей Лено казва пред американски репортери: "Това е важно за сценаристите, подкрепям ги, те са ни като деца. Сега забавен ли съм? Не, защото никой не пише за мен. Всички те са тук. Ако сценаристите пишеха, в момента щях да съм доста по-смешен. От 20 години работя с тези хора. Без тях не съм смешен. Заставам на страната на сценаристите ". Човек би могъл да си помисли, че професионалисти като Лено или Летърмен след 20 години стаж в нощните шоута биха се осмелили и сами да се качат на сцената, за да подхвърлят вицове за консервативни сенатори, търсещи хомосексуални контакти в тоалетните на летищата или за поп-звездички, тръгнали да пазаруват без долно бельо. Но не! “Без автори не мога да бъда весел. Без тях съм мъртъв”, заяви Джей Лено пред журналисти. Филмовите студия работят обикновено поне с година напред и имат голям запас от сценарии, така че в целулоидния свят не се предвиждат трусове. Риалити форматите обаче не се нуждаят от сценарии, така че те са един от вероятните заместители, коментира продуценти.

 Пред сградите на телевизионните и киностудии в Ню Йорк и Лос Анджелис денонощно дежурят стачкуващи сценаристи, които не позволяват да бъдат взети на работа други лица. ДПА предаде, че солидарност със стачниците са изразили актьорите Робин Уилямс, Дейвид Духовни, Тим Робинс, Джулиан Мур и Сали Фийлд. Според електронния сайт на в. "Ню Йорк пост" стачката поддържат Дейвид Летърман, Джей Лено, Джон Стюарт и Конан О Брайън, но не и Елън Дедженерис. На втория ден от стачката на сценаристите телевизионната водеща е пресякла стачните постове, за да запише шоуто си.

Наистина преди очертаващата се вече стачка беше заснета колкото се може повече материал, но в Америка филмопроизводството и телевизионното излъчване са много нагъсто. Затова е голяма опасността телевизионните сериали да се прекъснат поради липсата на нови сценарии” коментират журналисти.

Трябва ли феновете на “Трасология”, “Д-р Хаус” или “Отчаяни съпруги” и в Европа също скоро да се лишат от любимите сериали? “В Германия имаме достатъчно серии”, обяснява Мориц Пол от програмната редакция на телевизия РТЛ. Това е така,защото поради синхронизирането на продукциите на немски език, тяхното излъчване се забавя с половин година.

Стачката тепърва ще засегне редица телевизионни предавания и филми. Компаниите от шоубизнеса са третият най-голям работодател в Лос Анжелис. С филми и други телевизионни формати американската забавна индустрия върти годишен оборот в размер на 30 милиарда долара, или 80 милиона долара на ден (а според някои източници това е цифрата само за Лос Анджелис). Ала че основата на всяка филмова или телевизионна продукция е креативността на сценаристите, открай време се пренебрегва в Холивуд.

Холивуд функционира по приблизително следния начин: продуцентът е началникът, на него инвеститорите доверяват парите си. Звездите са богове, защото в тази индустрия, където няма готови рецепти, гарантиращи успеха, те се смятат за все пак най-добрата гаранция от провали. Режисьорът „командва парада”, след като вече започнат снимачните работи. Само авторът се споменава някъде на последните места, макар че без него всички изброени до сега са излишни. Той трябва навреме да предаде сценарния материал и да се задоволи с твърде малко парче от баницата, а после трябва да се оттегли, докато пак имат нужда от него. image

И по отношение на парите сценаристите са пренебрегнати. Не без причина студията не се посвениха да предложат на авторите дял от чистата печалба от филмите. Всеки в Холивуд знае, че според холивудското счетоводство нито един филм не е бил печеливш” се говори сред хората в бранша.

Холивуд обича блясъка, но не и пишещите творци. Това беше добре известно и на починалия неотдавна режисьор Робърт Олтмен, който в наградената си холивудска сатира “Играчът” третира именно тази тематика. В един от филмовите епизоди продуцентът изказва мнението си за авторите с думите: “Помислих си, колко интересна концепция би било, авторите да се изключат от творческия процес. Ако можехме някак си да се отървем от тия автори, това би било сериозен успех”.

Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че изследване, поръчано от кмета на Лос Анджелис, е показало, че в резултат на стачката през следващите няколко месеца на улицата ще останат не по-малко от 130 000 души - оператори, гримьори, костюмиери, осветители, сценични работници, шофьори.

От друга страна, сдружението на филмовите и телевизионните продуценти, които представят студията, нарекоха решението на писателите да стачкуват "прибързано и безотговорно". Според някои стачката на сценаристите първоначално няма да се усети особено, защото има резерви, които да подхранват кино- и TV програмите през цялата 2008 г. А известните ситкоми и драми ще могат да поддържат шоутата си до към февруари. Най-сериозно ще пострадат обаче, както вече беше отбелязано, вечерните токшоута, защото разчитат на ежедневни шеги по темите на деня. Водещият Дейвид Летърман нарече холивудските продуценти "страхливци, главорези и невестулки"."Излиза, че трябва да причиним колкото се може по-големи щети, за да приключим с всичко това", казва председателят на комитета по преговорите Джон Боуман.

Предишната стачка на сценаристи в Холивуд бе през 1988 г. Тя продължи около половин година, което отложи началото на есенния телевизионен сезон, и струваше на киностудиите близо половин милиард долара. Сред прекъснатите тогава сериали е бил и култовият сериал "Стар трек".

Решението за стачката бе взето след повече от три месеца безплодни преговори. В Синдиката на американските телевизионни и киносценаристи, който организира протеста, членуват около 12 000 хора на перото. Те настояват за повече авторски права, когато тяхно произведение е разпространено по мобилни телефони или цифрови плеъри, за увеличаване размера на комисионните, които те получават за излъчването на сериали, за пускането в продажба на DVD или за разпространение чрез интернет, както и за по-големи социални придобивки.

Джон Боуман (John Bowman), началник на преговарящия комитет на съюза твърди, че ако бъдат удовлетворени исканията им, това ще коства на студиата 240 милиона долара за три години. През 2006 г. приходите от DVD продажби е била над 24 милиарда долара. Американският икономист Джак Кюзер (Jack Kyser) разкри, че стачка с подобна продължителност ще коства загуба на филмовата индустрия над 1 милиард долара.

image image

Към протестите на сценаристите от Холивуд се присъединиха и сценичните работници, техниците и осветителите от Бродуей. Десетки спектакли са отменени, сред които "Чикаго", "Фантомът от операта", "Мама мия", Цар лъв", "Лак за коса", "Клетниците", са в безсрочна ваканция. Според Лигата на американските театри и продуценти всеки ден стачка струва на шоуиндустрията 17 млн. долара, защото в момента театралният сезон е в апогея си. Осветители и техници не успяха да се договорят с лигата за изпълнение на исканията им за по-нормални условия на работа. Продуцентите изтъкват, че им се налага да плащат луди пари за време, в които сценичните работници не вършат нищо. Осветителите и техниците пък не искат да се откажат от трудно извоювани придобивки. Предишната стачка на Бродуей беше на музикантите през 2003 година.  

И докато едни стачкуват, други хитови сериали се развиват, като дори привличат политици на снимачната площадка. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг прие да играе себе си в "Сексът и градът: Филмът". Той вече записа своята роля в игралната версия на сериала. В лентата, която се снима от септември, участват и четирите емблематични героини от сериала - Кари, Саманта, Шарлот и Миранда.



Тагове:   модерно,


Гласувай:
0



1. malkiqbuda - Разбира се, звучи толкова просто и логично
19.12.2007 21:55
Нали знаеш, че китоловът е забранен. Та това ме навежда, че едно време някой си убил един бял кит. Контрабандист на всичкото отгоре, но защо сега няма бели китове? Ами много просто, боята вече е скъпа. А ти представяш ли си колко боя трябва да платят хората за да направят един сив кит бял, а и каква е гаранцията, че от мръсната вода няма да посивее? Никаква! Ми, то кебапчетата станаха скъпи, даже и евтините депутатски кюфтета са ги увеличили. Срамота, но нека се върнем на любимите бели китове, няма ги вече, което разбира се жалко. Как няма да стачкуват хората, като нямат бял кит. Нормално е! Пък и защо да не се почерпят от опита на родните учители. Културен обмен. Накрая ще разберат, че бели китове няма и ще се откажат, като направиха и нашите хорица.
цитирай
2. weasell - тцттцтцтцт
20.12.2007 00:26
браво,Ванка,много мъдро казано,ама дали ще се усетят. Сега пак се стачкува у нас. И има за какво. Ама държавицата ни е такава-как да не се стачкува,като работата никак не е розова. Пари няма,ама няма само за тоя, които са честни, които искат да направят нещо, които искат да научат или да помогнат на някой. А за ония другите-пари бол, като Чичо Скруч са. Нашите политици сигурно са най-богатите-че сега и още пари искат. А лекарите и учителите- най-важните едва ли не хора, които се грижат за човека , за живота му, за себеосъзнавенето и себеосъвършенственето му-нямат пари да покрият дори трянспорта си до работните места. Тъпо,ама така си е....
цитирай
3. malkiqbuda - Какъв искам да бъда, ако не бях това, което съм?
22.12.2007 22:07
Виж нека не съдим за човешките взаимоотношения от нашата практика. В България нещата не се правят, като хората. Живота който водим е един социален експеримент, като онези с опитните мишки. Накрая всички бели мишоци умират упоени от нещо или от глад. Ние сме малките бели мишоци, които се лутат по стъклените лабиринти безцелно. Този лабиринт е собственият си похлупак, който ние самите си слагаме. Много по- лесно е да живееш в собствените си рамки, стереотипи, страхове и ограничения. Да бъдеш един дребен мишок, който се крие в хралупката си и за, който е важно муцунката му да си гризка сиренце. На всякъде плъховете побеждават.
цитирай
4. анонимен - Честита Коледа!
27.12.2007 18:14
весели празници!
цитирай
5. анонимен - ZUKPGPkzWtTCV
30.05.2011 13:26
The forum is a brighter place thanks to your posts. Thnaks!
цитирай
6. анонимен - fByJPgITD
30.05.2011 15:46
agBnCQ <a href="http://dqdcljrhgspv.com/">dqdcljrhgspv</a>
цитирай
7. анонимен - zXCZOJYsrNdBvdtVu
01.06.2011 17:04
vMTS5Z , [url=http://xqfmfduuhhqz.com/]xqfmfduuhhqz[/url], [link=http://rjliwogppnaj.com/]rjliwogppnaj[/link], http://sfxqsriznzcc.com/
цитирай
8. анонимен - tGIBYolFLaLFw
02.06.2011 15:08
qYwUn0 <a href="http://itepeijjiqoc.com/">itepeijjiqoc</a>
цитирай
9. анонимен - BnxioklE
04.06.2011 13:20
ZlWBNW , [url=http://ndwiooxdekgj.com/]ndwiooxdekgj[/url], [link=http://lbuciunjxmom.com/]lbuciunjxmom[/link], http://voztcqyqglgp.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: weasell
Категория: Забавление
Прочетен: 1618755
Постинги: 116
Коментари: 2547
Гласове: 8914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930